För en månad sedan fick Cloetta information om att den palmolja som de använder i flera av sina chokladprodukter kan innehålla skadliga ämnen. Företaget valde då att stoppa hela 850 ton chokladprodukter på sitt lager, enligt Svt nyheter, som i sin tur hänvisar till en intervju med Malmö stad som nyhetsbyrån Sirén har gjort.

Palmoljan, som kommer från Malaysia, kan ska enligt uppgifter från leverantören vara kontaminerad med så kallade aromatiska kolväten från mineralolja (MOAH). Det är ämnen som kan förekomma i exempelvis smörjoljor för maskiner, tryckfärger, lim och förpackningsmaterial.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks halterna av ämnet ligga på mellan 1,4-18,4 milligram per kilo.

– Vi har begärt ytterligare information från Cloetta för att veta mer om respektive produkt. Det är ett stort spann och väldigt stor skillnad i den potentiella risken ifall det är 1 eller 18 milligram per kilo, säger Arvid Nordland, avdelningschef vid livsmedelskontrollen hos miljöförvaltningen i Malmö, till Aftonbladet.

Ämnena är idag inte reglerade, men den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA håller för närvarande på med att utvärdera en eventuell reglering.

Cloetta skriver på sin hemsida att deras bedömning är att inga produkter som finns eller har funnits i butik ska innehålla den kontaminerade palmoljan.

 FAKTA: Palmolja 
  • Palmolja är en av världens mest använda vegetabiliska oljor.
  • Den används i en rad olika livsmedel, bland annat godis, bakverk, margarin och glass.
  • Oljan, som utvinns ur den tropiska oljepalmens frukter, är starkt orange och har en kraftig smak. När den används i livsmedelsprodukter har den dock gått igenom ett antal processer för att göras så doft-, färg- och smaklös som möjligt.
  • Skälet till att den används så flitigt av livsmedelsindustrin är bland annat att den är billig och att den kan användas istället för smör, eftersom den stelnar i rumstemperatur.
  • Palmolja kritiseras bland annat eftersom den storskaliga odlingen i tropiska områden leder till omfattande skövling av regnskog.


Ivar Nilsson

Bild: Montage av bland annat Lokal_Profil, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Annons